Wat betekend oekotex-gecertificeerd nu juist?

Oekotex-gecertificeerd

Wat betekent dit?

Oekotex-Standard 100 is een keurmerk dat garanties biedt bertreffende de gezondheid. Het test de kleding op giftige stoffen.

Een kledingstuk dat het oekotex-keurmerk krijgt is dus vrij van giftige stoffen. 

Deze stoffen zijn onschadelijk en huidvriendelijk, vrij van gevaarlijke stoffen wat allergieën en overgevoeligheidsreacties voorkomt.

Oekotex-Standard 100 verhoogt de veiligheid van de consument.

 

Aan welke criteria moeten de stoffen voldoen?

  • Wettelijke voorschriften in verband met bijvoorbeeld verboden Azokleurstoffen, formaldehyde, pentachloorfenol, cadmium en nikkel.
  • Vereisten van de Amerikaanse Verbruiksartikelen Veiligheid Verbeteringswetten (CPSIA) voor lood.
  • Talrijke schadelijke chemicaliën, zelfs indien er nog geen wettelijke voorschriften voor bestaan.

bronvermelding: https://www.centexbel.be/nl/certificatie/oeko-tex-certificatie

 

Wil dit zeggen dat deze stoffen eerlijk geproduceerd zijn?

Dit wil niet zeggen dat dit kledingstuk in eerlijk geproduceerd is en/of fairtrade is. Dit kan natuurlijk best wel het geval zijn.

Aangezien dit strenge testen heeft ondergaan op schadelijke stoffen zal de belasting voor het milieu ook wel lager zijn.

Hoewel het label dus gericht is op gezondheidsaspecten van het textielproduct, hebben de richtlijnen voor het gebruik van schadelijke stoffen ook raakvlakken met de ecologische dimensie van duurzaamheid.

 
Yez-handmade gebruikt in zo goed als al haar kinderkleding enkel stoffen die goed zijn voor de kinderhuid en gezondheid en nagenoeg geen belasting zijn voor het milieu.
 
Onze belofte is dat er zo weinig mogelijk schadelijke stoffen in onze kinderkleding zit. Daarom zijn zo goed als al onze stoffen van biokatoen of oekotex-gecertificeerd, wat allergieën en overgevoeligheidsreacties voorkomt.

 

 

 

 

Sonja Van der Steene
Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter